maanantai 11. maaliskuuta 2013

Hunajata mulle

Olen alkanut ymmärtämään turkulaisia.
Kui? No koska Corkin kaupunki on nimittäin selvästi Turku. On joki, on linna, on satama, on yliopisto, on traumoja pääkaupunkikeskeisestä mediasta. Vihataan pääkaupunkilaisia ja niiden rumaa kaupunkia, koska Cork on sentään ollut kulttuuripääkaupunkinakin ja on muutenkin kaikin tavoin ylivertainen Dubliniin nähden. Pääkaupunkilaiset ovat niin pinnallisia, itsekeskeisiä ja niiden urheilujoukkueetkin on niin mukava piestä 6 - 0.

Cork on tietenkin maan Oikea Pääkaupunki. Corkilaiset ovat miettineet jopa oman valtion perustamista: "The People's Republic of Cork", virallisia t-paitojakin on ollut jo pitkään myynnissä. Corkilaiset ovat erittäin ylpeitä historiastaan ja County Corkin lempinimi onkin "Rebel County", mikä kuvaa hyvin paikallisten asennetta pääkaupunkiin nähden. "Up The Rebels!" huudetaan kaikissa matseissa punavalkoiset liput raivoisasti liehuen.

Lee -joki jakaa Corkin kaupungin tiukasti kahtia. Jos olet "from the North side", olet epäilyttävä ja työväenluokkainen henkilö. Jos olet täl puolt jokke, eikun siis "from the south side", olet hienohelma.

Corkin aksentti on käsittämätöntä kielellistä vääntöä ja tarttuu kuin vesirokko hoplopissa. Jo parin päivän jälkeen lopetat joka lauseen sanalla "like" tai "boy" ja viljelet paikallisia kirosanoja. Esimerkiksi näin:
"How's it going, boy?"
"Grand, boy. Jaysus, the weather is shite today, like!"
"Weather my arse, how about a pint, boy?"

Jotenkin voin kuvitella tuon keskustelun myös Turun murteella käytäväksi.
Minusta sekä Turun murre että Corkin aksentti ovat ihanan sympaattisia, jotenkin kuin tehty hauskojen tarinoiden kertomista varten. Vaikka olenkin syntyperäinen stadilainen, voisin mielelläni asua Turussa, koska mielestäni Turku on aina ollut todella kaunis ja tunnelmallinen kaupunki. Jos ne huolisivat minut, siis.

Itse asun ilmeisesti nyt Naantalissa: merellinen, kesäinen pikkukaupunki Oikean Pääkaupungin kupeessa. On veneitä, on vanhoja taloja, on kesäterasseja, on japanilaisia turisteja.

Ja onhan tuo lähipubi vähän sellainen Muumimaailma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti