lauantai 9. maaliskuuta 2013

Home sweet home

Sanokaa nyt, ettei tuollainen kosteusvaurio ole normaalia! Nyt siinä kasvaa keskellä joku musta homekukkanen. Tyttärelläni on astma, joten mahtavaa. Rakennusmiehen kommentti: "Joo, tuo seinä on merelle päin ja sieltä tulee niin paljon kosteutta... Minkäs sille voi, sellaista se on meillä kaikilla."

@€&%#%! Onneksi tuossa on tuo Eli Lillyn tehdas parin kilsan päässä, siellä nimittäin valmistetaan Euroopan Prozacit. Ei ihme, että irlantilaiset pakenevat tunnelmallisiin pubeihin viikonloppuisin. Itsekin taidan tänään tai huomenna käväistä tuossa mäen alla hermojani lepuuttamassa. Huomennahan on täällä muuten äitienpäiväkin, joten pubit ovat täynnä juhlivia äitejä, nuoria ja vanhoja ja siltä väliltä. ISO punaviinilasillinen (täällä ei senttilitrojen kanssa läträillä) maksaa 5,50 ja livemusiikki on aina ilmaista viihdettä murheiden vastapainoksi.

10 kommenttia:

 1. Jos on kosteusongelmaa, niin kannattaa ostaa 'dehumidifier' ja kierrattaa sita eri huoneissa. Irlannissa vaan maalataan homeen paalle! :D

  VastaaPoista
 2. Juu, mies osti jo homeenpeittomaalia! :-D Ei helvetti. Suomessa suljetaan kouluja ja työpaikkoja, jos tuollaisia alkaa ilmestymään niiden seinille. Täällä maalataan vähän siihen päälle jotain. Pakko on kyllä tuon meidän astmatytön kanssa muuttaa Suomeen. En voi jatkaa tätä homeelle altistamista vuosikausia. Eläinallergioita ei onneksi tytöllä ole, joten veikkaan tuota hometta astman aiheuttajaksi.

  VastaaPoista
 3. Sanoit ettei tytolla ole elainallergioita? Eihan teilla vaan ole lintuja lemmikkeina? Itsellani todettiin vakava lintuallergia juuri tassa ihan askettain. Yskin 2 vuotta, ja yska vaan paheni paiva paivalta niin etta jos soinkin/joinkin ihan mita vaan, aloin yskia. Yskin aamusta iltaan, energia oli nollissa, hengitys alkoi olla vaikeaa. Ja Corkin viisaat keuhkolaakarit tekivat testit ja tama on tulos.Keuhkot olivat tosi tulehtuneet ja huonossa kunnossa. Marraskuusta steroidikuurilla, kohta loppuu..olo alkaa olla normaali. Olen aina ollut lintujen ystava, ja lintuja ollut ennenkin lemmikkina. Meilla taalla lintuja oli ehka noin 8-9 vuotta..nyt sitten syksylla niile piti loytaa uusi koti. :( Mutta siis, linnut voivat aiheuttaa joillekkin ihmisille todella vakavia allergisia oireita.
  Minulla ei ole astmaa, ainoastaan immunologinen allergia linnuille. Sama kuin 'farmer's lung', jossa heinapolylla on sama vaikutus.
  Mietin vaan etta eiko astmaatikolle aina ole pahasta mika elain vaan? Eli jos teilla on joku lemmikki, niin kannattaisi kokeilla josko se on syy. Pistakaa koira/kissa hoitolaan vahaksi aikaa niin siina nakee onko mitaan vaikutusta.

  VastaaPoista
 4. Ei tuo normaalia ole meistä, mutta paikallisista ihan ok. Toisaalta huomasin sellaisen asian, että auto oli vuosi sitten kahden viikon ajan korjaamolla. Näitä kesiä, jolloin satoin ja satoi pari kuukautta putkeen. En tiedä oliko ikkunat ja ovet auki vai kiinni, mutta penkit olivat homeen peitossa. Pentä pilkkua joka puolella. Siis autossa!
  Vaikka astmaa täällä paljon sairastetaankin, en ole koskaan kuullut kenekään sanovan, että se johtuisi homeesta. Pitäisi joskus kysyä joltakin asiantuntijalta, että eikö irlantilainen home olekkaan vaarallista? Pölyä, eläimiä jne kyllä syytetään,mutta ei koskaan hometta. Ei mahdu mun pieneen päähän, ei!
  Irlantilaiseen ongelmaan irlantilainen ratkaisu: maaltaan päälle. Kun hometta ei pariin viikkon näy, niin sitä ei ole...Näinhän täällä ajatelaan vähän joka asiasta!

  VastaaPoista
 5. Niin minuakin meidan vanhassa talossa alkoi aina naurattaa kun mies kaivoi maalipurkin esille, kun seinat alkoivat mustua! :D Siina talossa keittiossa piparitkin aina pehmeni yhdessa yossa, jos niita ei ollut pakattu kunnolla.
  Nyt meilla ei kylla uudessa talossa hometta ole, eli sita ei voi syyttaa.

  VastaaPoista
 6. Ei ole onneksi lintuja, vaan koira. Koira-allergia on testattu ja sitä ei ole, mutta muita eläimiä en uskaltaisi kyllä edes ottaa. Home ei täällä tosiaan ole ongelma lainkaan, tai siis homeongelmia ei edes tunneta!Astmaa se voi ainakin Suomen hengitysliiton mukaan kuitenkin aiheuttaa ja Irlannissa ja Briteissähän on tosi korkeat noi astmaprosentit. Näillä rakennustekniikoilla kun sitä ei pysty juuri välttämäänkään. Veljeni on rakennusalalla ja ensimmäinen kommenttinsa meillä käydessään oli räkäinen nauru... :-D

  VastaaPoista
 7. Olen usein ihmetellyt tuota homejuttua täällä, mustaa hometta kasvaa joka paikassa, uusissakin rakennuksissa. Dehumidifier on hyvä keksintö! Minä kyllä pesen ja käsittelen homeseinät ennen kuin maalaan ne. Eräässä koulussa kasvoi ihka oikeita SIENIÄ seinässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhhahhaa, oma sieniviljelmä. Voisin harkita itsekin! :-D Tosin ei paljon naurata, kun TAAS on flunssa päällä. Epäilen tosissani tuota meidän homeseinää jatkuvan nuhanenän alkuperäksi.

   Poista
 8. Jos olet jo testannut itsesi, tämä on turhaa tietoa, mutta minä kärsin myös jatkuvasta nuhasta ja röhä-yskästä täällä, kunnes kävin ruoka-allergiatestissä ja sain tietää olevani sekä laktoosi- että gluteeniallergikko. Ruokavaliota vaihdettuani olen ollut 2v täysin oireeton. En olisi ikinä uskonut, sillä en ole koskaan ollut allergikko. Ruoka-aineallergiatestejä voi tehdä apteekeissa (chemist's) nopeilla verikokeilla. Ja vielä: omalääkäri ei suostunut tekemään mitään kokeita, otin miehen mukaan kun oli jo kuulo-, haju- ja makuaisti mennyt, samoin puheääni ja yöunet. Pääsin vihdoin ultraäänikokeisiin (tulos, yllätys, yllätys: allergiasta johtuva krooninen nenäontelotulehdus)ja sain histamiinit, mikä lopetti nuhan. Ruoka-allergiatestin tein tyttäreni vaatimuksesta (olin jo vuosia kärsinyt)ja kun vein tulokset lääkärille, hän tutki niitä pitkään ja hartaasti muttei kommentoinut mitenkään. En ole sen koommin tarvinnut lääkäriä (kop, kop). Irkkulääkärit eivät tiedä MITÄÄN allergioista. Kannattaa tarkistuttaa kaikki Suomessa. Kuten kaikki muukin Irlannissa, lääkärintaidot ovat vähän sitä ja tätä ja labrakokeet ovat aika uustieteellinen asia ; )

  VastaaPoista
 9. Joo ei muuten tiedä! Laktoosi-intolerantikko olenkin ja Suomessa testattu. Ruoka-aineita ei ole kyllä vielä testattu... Nuhaa tosin esiintyy vain talvella ja etenkin kosteina talvina.

  Pojallani oli muuten mykoplasma -infektio, joka tunnetaan Suomessa hyvin ja se siellä testein todettiinkin. Aiheuttaa mm. pitkittynytttä yskä, voimattomuutta ja sellaista yleistä "kipeää oloa", joka voi jatkua kuukausikaupallakin. Täällä lääkäri ei ollut KUULLUTKAAN mistään mykoplasmasta. Oli ihan pihalla. Itse olin onneksi lukenut siitä jostain hesarista tai jostain, joten tiesin sentään, mistä suomalainen lääkäri puhui. Täällä sitten sain selittää asiasta pojan lääkärille. Oli vähän hölmö olo.

  VastaaPoista