tiistai 18. kesäkuuta 2013

Vientiä

Jaaha, nyt se aurinkokin taas päätti jälleen tulla hymyilemään meille sateessa lilluneille ja pahasti kylmettyneille saarelaisille! Poistin sen kunniaksi tänä aamuna suojaavan turkiskerroksen sääristäni, joten parempi pysyä siellä taivaalla möllöttämässä nyt sitten tai muuten.

Lehdissä puhutaan, että Irlannin vientiteollisuudella menee hyvin, mutta kotimaiset markkinat ovat edelleen jäässä. Vientiä onkin monenlaista. Valitetttavasti Irlannin kuuluisimmat vientituotteet lienevät tällä hetkellä työttömät ja abortintekijät, joita matkaa tuhansittain naapurinsaaren puolelle joka vuosi. Ilman Brittien luomaa varaventtiiliä olisi tämä ikuisuuksiin jatkuva aborttikiistakin jo aikoja sitten ratkottu. Nythän tilanne on se, että pro-liferit ja katolinen kirkko eivät halua aborttia Irlantiin missään olosuhteissa, ei äidin terveyden vuoksi, ei sikiön pahojen vammojen vuoksi, ei raiskauksen, insestin tai minkään valtakunnan syyn nojalla. Tämä on loogista, koska he uskovat ihmiselämän alkavan hedelemöittymisestä: abortti on siis tosiaan aivan sama kuin murha tämän näkökannan mukaan.

Ymmärrän ja hyväksyn tämän logiikan, mutta en sitä ympäröivää tekopyhyyttä. Irlannissahan nimittäin on laki, jonka mukaan nainen saa aivan vapaasti matkustaa minne tahansa muualle hankkimaan abortin. Ryanair lentää halvalla Lontooseen, Amsterdamiin, ihan minne vaan abortinhankkija haluaa mennä. Abortin vastustajat siis vastustavat tosiasiassa vain ja ainoastaan Irlannissa tehtäviä abortteja, mihinkään muuhun heillä ei ole sananvaltaa, eivätkä he pysty lainkaan vaikuttamaan siihen, montako aborttia irlantilaisille naisille tehdään. Klassinen not-in-my-back-yard -tapaus, siis. Viedään ongelmat mielummin vanhan kartanonisännän takapihalle.

Itseäni myös ärsyttää se, että klassiseen abortinvastustajatyyliin elämän puolustaminen loppuu siihen paikkaan, kun lapsi on syntynyt. Ihan sama, vaikka äiti olisi huumeaddikti, alkoholisti, väkivaltainen ja asunnoton, näiden sivuseikkojen korjaamiseen ei abortinvastustajilta liikene energiaa. Tai vaikka lapsella ei olisi aivoja ja se kuolisi välittömästi synnyttyään, mitä sitten. Lapsi syntyköön, vaikka olosuhteet olisivat epäinhimilliset ja kammottavat sekä lapselle että lapsen perheelle. Siinä vaiheessa, kun abortinvastustajat panostavat saman määrän energiaansa lasten ja vammaisten oikeuksien parantamiseen ja suojelemiseen, otan heidät vakavasti.

Tekopyhyydestä puheenollen: työttömyystilastot. Pääministeri Enda Kenny taas kehuskeli vaihteeksi laskevalla työttömyydellä. Miksiköhän se laskeekaan, kun työttömät muuttavat pois Irlannissa käyttäen hyväkseen samaa varaventtiiliä kuin aborttia hakevatkin. Espanjalla ja Kreikalla ei ole samanlaista mahdollisuutta dumpata ongelmiaan muiden huoleksi kuin Irlannilla, jolla on kielietu moniin muihin maihin verrattuna. Koulutetut, työttömät irlantilaiset ovat kuumaa valuuttaa esimerkiksi Australian ja Kanadan kasvukeskuksissa ja perinteisesti myös Briteissä. Tämä valitettavasti tarkoittaa sitä, että jos Irlanti tästä joskus vielä nousee, huomataankin kokonaisen korkeasti koulutetun sukupolven häipyneen vieraille maille tarjoamaan osaamistaan, jota ei kotimaassa osattu/haluttu aikanaan hyödyntää.

Irlannilta puuttuu myös pitkän tähtäimen suunnitelma. Kukaan ei oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä, jotta talous kääntyisi taas nousuun esimerkiksi seuraavan kymmenen-viidentoista vuoden aikana. Mitään suunnitelmia tai edes kunnollisia ehdotelmia ei kertakaikkiaan ole. Poliitikot vaikuttavat vain räpeltävän jotain epämääräistä, mitään ei oikein tapahdu missään.

Irlantilaiset, tämä ongelma teidän on ratkaistava itse. On aika vihdoin katkaista napanuora Englantiin ja otettava itse vastuu omista asioista, oli kyse sitten abortista tai työllisyydestä. Irlannin on aika itsenäistyä ja kasvaa aikuiseksi muutenkin kuin vain paperilla.


15 kommenttia:

 1. Veit sanat suustani. Tyttäreni on jo karistanut tämän maan mullat jaloistaan ja lentänyt toiselle puolelle maailmaa. Mitään töitä ei vastavalmistuneille löydy. Jos hän jäisi Irlantiin, olisi työttömyysluku taas yhtä suurempi. Mitään visiota ei hallituksella taida olla kuinka päästä tä'stä suosta ylös. Vain leikkauksia, leikkauksia ja taas lisää. Kun tarvittaisiin työpaikkoja, uudelleenkoulutusta ja investointia kouluihin. Suomella oli parempi johto 90-luvun alussa kun siellä oli iso lama.

  Ei voi kuin "count your blessings", itsellä ja miehellä on toistaiseksi töitä. eikä talovelkaa kuristamassa. Kun jotenkin vielä saataisiin lapset yliopiston läpi! Ajattele, että Suomessa voisi suorittaa maisterin tutkinnon ilmaiseksi ja vielä saada opistotukea! Laskin, että kolmelle lapselleni pelkät yliopiston lukukausimaksut tulisivat maksamaan 15000 - 20000 euroa, plus ruoka- ja vuokrakulut päälle. Kaikki kolme haluavat jatkaa maisteriksi. Ei siis toivoakaan. Ellei muuteta Suomeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea ja tsemppiä tyttärellesi!
   Ei meillä ole varaa laittaa täällä lapsia yliopistoon, joten siinäkin hyvä syy muuttaa nyt Suomeen.
   Itsekin kun täällä opiskelin, maksoin "ilmaisesta" yliopisto-opiskelusta 900 euroa joka syksy jotain ihmeellistä rekisteröintimaksua. Nythän sekin on jotain 1500 euroa...

   Poista
 2. Ja abortista ei jaksa enää edes kiihtyä. Tekee mieli provosoida: tuodaan Magdalen-laitokset takaisin! Nin saadaan varmistetuksi että kaikki raskaaksi tulleet naiset joutuvat myös synnyttämään lapsensa. Sidotaan vaikka ketjuilla sängynpylvääseen, etteivät karkaa. Tämä olisi looginen seuraus protesteista.

  VastaaPoista
 3. Eikä työttömyysluvuissa näy tuhannet rakennusalalla ennen töitä tehneet, jotka yleensä olivat yksityisyrittäjiä. Heitä ei yksinkertaisesti vaan tässä maassa ole, ainakaan missään tilastoissa, vaikka täällä edelleen asuvatkin. Ovat kaikki ilmeisesti kadonneet mustaan aukkoon.

  Pääministeri iloitsee jokaisesta ulkomaille muuttaneesta, sillä tilastot pysyvät näin "salonkikelpoisina". Uskallan väittää, että todellinen työttömyysprosentti on 10-15% virallista lukua korkeampi.

  Pitää tähän vielä lisätä, että Englannissa työllisyystilanne on nykyisin huono, joten ei sinne irlantilaisia enää haluta/tarvita. Irlantilaisilla on tapana syyttää Englantia kaiksesta. No, paljon ovat pahaa tehneetkin aikoinaan, mutta tästä lamasta on naapuria turha syyttää.

  Abortista en jaksa enää edes paasata. Pro-lifen ihmiset saavat mustavalkoisine kommentteineen minut päivittäin raivon partaalle.

  VastaaPoista
 4. Aivan samaa mieltä työttömyysprosentista: oikea luku on noin 20-25 %, koska tilastoissa ei näy töihin haluavat kotiäidit, jotka eivät kuitenkaan saa työttömyyskorvausta, entiset yrittäjät, joita on kymmeniä tuhansia sekä "opiskelijat" eli erilaisille kursseille puoliväkisin tungetut.

  VastaaPoista
 5. Kylla houkuttelisi itseanikin nyt liittya 'vientitilastoon', kun juuri katselin oman Suomen kotikaupunkini avoimia tyopaikkoja, niin olisi ainakin 4 vapaata maaraaikaista lastentarhanopettajan tointa haettavana..ja lapsillekkin olisi tarjolla englanninkielinen luokka molemmille. Voisi tehda ihan hyvaa, vuoden poissaolo taalta..Ja olisimme taloudellisesti paremmassa asemassa erossa miehen kanssa-jos mina ja lapset asuisimme vaikkapa Suomessa(jossa itsella olisi toita)..ja poissa Irlannin tyottomyystilastoista!
  Avoimia Suomen tyopaikkoja katsellessa on olo kuin olisi karkkikaupassa! Niin herkulliselta ne nayttavat ja paljon tyota tarjolla-eipa ole moista karkkikauppaa nyt Irlannissa ei..:(

  VastaaPoista
 6. Mutta jattaapa mies tanne vuodeksi..ja entapa meidan lemmikit-niidenkaan kuljettaminen ei kovin helppoa..:(

  VastaaPoista
 7. lastentarhanopettajista on ihan hirveä pula Suomessa! Ne varmaan maksaisivat lemmikkien lennotkin, jos vaan saisivat jonkun sinne. ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko noin??! Hitsin hitsi..alkaa houkuttamaan valivuosi Irlannista..ja vuosi toissa!!!

   Poista
 8. Milla reitilla muuten teidan koira viedaan Suomeen? Paaseeko lentokoneessa koko matkan? Kiinnostaa, ihan vastaisuuden varalle ;)

  VastaaPoista
 9. SAS kuljettaa ainakin, Köpiksen kautta. Nyt saattaakin muuten EHKÄ koira jäädä tänne, kun lasten serkku haluaisi sen omakseen... On jo pitkään kysellyt. 15 pojalle Ally olisi kyllä hyvä lemmikki ja olisi tuttu, uusi omistaja sitten. Surullistahan se olisi, mutta mietin nyt, mikä olisi koiralle paras ratkaisu.

  VastaaPoista
 10. Ottakaa mukaan..Vai onko se jo vanha?

  VastaaPoista
 11. 6 v ja nyt se serkkupoika koko ajan tekstaa, että voisiko hän mitenkään ottaa koiran...? No, mietin vielä muutaman viikon tätä asiaa!

  VastaaPoista
 12. Itse en voisi jattaa..kaipaisin ihan liikaa..Koira on elamankumppani, kulkee mukana. Saahan serkkupoika hankkia oman koiran, niita on Irlannissa vaikka kuinka tarjolla..koiria vailla hyvaa kotia. Paatos on tietty sinun/teidan..
  Kiva tietaa, etta SAS kuljettaa. Pikkukoiramme on helppo ottaa vaikka Suomeen lomalle mukaan jatkossa, jos ollaan useampi viikko. Niin harvoin mennaan kuitenkin :(

  VastaaPoista
 13. Jos on pieni koira, se pääsee matkustamoonkin monilla yhtiöillä. Mikrosiru ja passi vaan pitää hankkia.
  Norwegianilla on muuten halpoja lentoja Dublinista, kannattaa katsella, jos lomalle mieli tekee...

  VastaaPoista