perjantai 12. huhtikuuta 2013

Välikausi

Lähetin sitten Suomeen päivähoitohakemuksen ja kaksi kouluun ilmoittautumislomaketta. Lasten henkilötunnukset ovat vielä niin uudet ja kiiltävät, että en muistanut niitä ulkoa. Vielä. Keskivertosuomalainen nimittäin osaa vähintään kaksi asiaa ulkomuistista, hereillä, unessa ja kännissä: Maamme -laulun ensimmäisen säkeistön ja oman henkilötunnuksensa. Lapsen syntymän jälkeen myös lapsen ikioma numerosarja tatuoituu äidin mieleen.
Omat lapseni ovat siis ikäänkin juuri uudestisyntyneet suomalaisiksi: he kuulivat omat tunnuksensa nyt ensimmäistä kertaa. Vanhin poikani kommentoi hieman ärtyneenä: Miksi ne ei käytä nimiä, vaan jotain ihme numeroa? Koska olet nyt osa luterilaisen tehokkuuden leimaamaa systeemiä, poikani. Olet  päässyt sisälle koneistoon. Pääsette elämään äitinne lapsuutta ja muistoja uudestaan, omalla aikakaudellanne ja omalla tavallanne.

Suomalainen päiväkoti tulee olemaan nuorimmaiselle jonkinasteinen kulttuurishokki. Ei omia eväitä, nukutaan päiväunet ja ulkoillaan säässä kuin säässä. Päällä joku viritys, jonka nimi on välikausihaalari. Välikausi kuulostaa minusta siltä, ettei olla siellä eikä täällä vaan jossain oudossa välitilassa. Matkalla.Talvesta lähdettiin ja kesä olisi määränpäänä. Suomalainen road trip.

Irlannissa ei kouluissa ja päiväkodeissa missään tapauksessa ulkoilla sateella, tuulisella säällä tai kylmällä ilmalla. Ulkoilua on siis noin kerran vuodessa. Irlantilainen äiti vetäisi tarhan samantien raastupaan raivosta ja kauhusta liilana, jos hänen lapsensa olisi pistetty ulos tihkusateeseen, kovaan tuuleen tai alle 5 asteen lämpötilaan. Jos eli kun Irlannissa on huono ilma, ei suinkaan varustauduta sen mukaisin vermein, vaan mennään suosiolla pubiin lämmittelemään.

Ulkoiluvaatteita ei tunneta lainkaan. Kurahousuja käyttävät vain ammattikalastajat ja rikospaikkasiivoojat. Tytöt menevät leikkipuistoon viimeisen päälle stailattuina: sukkahousut, hame, söpöstelytakki ja nahkasaappaat kuuluvat talviulkoiluvarusteisiin. Samat vaatteet käyvät sisällä ja ulkona myös pojille. Koulussahan on jokatapauksessa koulupuvut, joten aamuisin ei tulee ainakaan koskaan kinaa vaatteista, eikä muuten ketään siis päästä kiusaamaankaan merkkivaatteiden puutteesta. Mitä keskiverrot 10- 7- ja 4- vuotiaat laittavat Suomessa päälleen arkiaamuna? Minulla ei ole hajuakaan. Auttakaa.

Kouluruokailu tulee myös olemaan ihan uusi juttu lapsille. (Voi että, nyt tekisi mieleni yhtäkkiä kanaviillokkia, pinaattilettuja ja ohrapuuroa! Ah.) Näkkileipä tulee myös olemaan aivan uusi tuttavuus, emme ole sitä vielä koskaan Suomessa käydessäme ostaneet. Porkkana-ananasraaste, hernekeitto, pinaattikeitto, siskonmakkarakeitto, itseasiassa kaikki suomalaistyyliset keitot ovat lapsille ihan uppo-outoja. Olemme syöneet aika irlantilaisittain täällä, karjalanpaistia ja lihapullia lukuunottamatta.Onko muuten kouluissa vielä kumiperunoita? Siis niitä, joita me vuonna 1986 salakuljetettiin taskuissa pihalle ja heiteltiin seinään kuin superpalloja? Ja niitä "liha"palasia "kastikkeessa", jotka piti nielaista kokonaisina, ellei ollut sattunut syntymään petoeläimen purukalustolla varustettuna. Oi niitä aikoja.
Kaikkia muistojani en sittenkään taida jakaa lasteni kanssa.

Me elämme tässä omaa välikauttamme. Mikään ei ole vielä varmaa, kaikki on ilmassa, haussa, menossa, vetämässä. Tarvitsen jonkinlaiset välikausimielentilahaalarit.











14 kommenttia:

  1. Taalla maalla kylla lapset ulkoilee sateessakin, ja housujen paalle on valilla vahan pakko vetaa kurahousut tuonne lehmien sekaan-pitaahan kurahousuja isakin :) Ja kylla niita voi ostaa taaltakin, olen nahnyt naita 'tyohousuja' myos muiden maanviljelijoiden lapsilla.
    Samoin minua alkuun ihmetytti suunnattomasti se, ettei taalla juurikaan kayteta sateenvarjoja. Enpa ihmettele enaa, kun olen useamman sateenvarjon tuulelle ja myrskylle meettanyt. Ei kannata. Huppu tai myssy vaan paahan ja menoksi.

    Mutta koulussa ei kylla sateella ulkoilla, se on totta. Johtuisikohan siita, ettei kouluun haluta kuraa ja vetta sisalle vaiko siita, etta opettajat eivat halua valvoa ulkona sateella?

    VastaaPoista
  2. Ai teillapain on siis kurahousuja? Hieno homma. Meilla vanhemmat saisivat halavuksen, jos koululaiset pantaisiin sateeseen. Opettajat kai sitten pelaavat varman paalle ja pitavat lapset sisalla.
    Sori, nappaimistosta havisi suomi ja kaikki skandit yhtakkia. Kirjoitan siis kunnon ulkosuomalaiskielta. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylla kurahousuja loytyy, mutta niita pitaa ostaa joko jostain maanviljelyalan kaupasta tai retkeilytarvikkeisiin erikoituneesta liikkeesta. Tai sitten tilata netin kautta. Tavallisessa marketissa en ole oikeastaan koskaan nahnyt, ja jos olenkin, niin ovat niita ohuita, ei ollenkaan kurahousuilta nayttavia. Citymarket tai Prisma olisi valilla kiva!
      En ole niita muuten lapsilla nahnytkaan kuin ihan maatilalla vaan-eika kovin yleisesti kaytetty edes siella. Ennemmin on sitten ne 'tyo'vaatteet ja paremmat vaatteet, noin yleisesti.

      Poista
    2. Lidlissä kerran näin kuriksia, mutta siitä on jo monta vuotta aikaa. En voisi tosiaan edes kuvitellakaan, että joku Dunnes möisi ulkoiluvaatteita, niinkuin Citymarket...

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kumpaa, Maamme vai henk.tunnus? Mä muistan myös jotain ihmeellisiä rimpsuja seiskaluokan ruotsinkirjasta sekä tarhassa opittuja loruja, joita en sen jälkeen ole missään kuullut... Mutta mikään järkevä ei sitten jääkään mieleen. :-D

      Poista
  4. Minä ostin kurahousut Suomesta , samoin "kumitumput", kaikki lapseni käyttivät niitä leikki-ikäisenä. Samoin kunnon talvihaalarit, sellaiset yksiosaiset. Kellään mulla ei sellaisia kyllä ollut, erottuivat joukosta! Kerran tosi kylmänä päivänä laitoin tyttäreni kouluun talvihaalarissa, ja ope soitti perään, että voisitteko tulla hakemaan tyttärenne, tai tuokaa sille hame...olin laittanut tytön kouluun villapaidassa ja pelkissä sukkahousuissa!Siis kyseessä oli n. 4-5-vuotias. Pelkissä sukkahousuissa oli kuin alasti!

    Minä muuten unohdin henkilötunnukseni, eipä sitä juuri täällä tarvitse ; ) Sitä kysyttiin Tallinnassa muistaakseni luottokortin tai passin kanssa pari vuotta sitten. Eivät olleet uskoa että en muistanut. Irlannissa ei varmaan ikinä päästä siihen, että kaikilla olisi tunnukset, joku kortti ja maanlaajuinen siviilirekisteri jossa on kaikki tiedot. Sehän olis Too much like Big Brother : )

    Kouluruokailu olis kyllä hienoa, auttaisi liikalihavuuteenkin. Hampurilaisilla ja sipseillä ja suklaalla ei ole hyvä pitää energiatasoa yllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, irlantilaisten normilounas: sipsisandwich... Tosin meidän lasten kouluun ei saa tuoda mitään herkkuja, mikä on ihan hyvä juttu.

      Poista
  5. Mä oon varmaan herättänyt todella suurta yleistä pahennusta silloin 15 v. sitten, kun a) vein lapsen hoitoon, kun hän oli vasta 1-vuotias, ja b) yritin tyrkyttää kurahousuja ja -hanskoja ekana päivänä. Aika pian tosiaan opin, että irlantilaisissa päiväkodeissa ei ulkoilla. Sitä en kyllä koskaan ymmärtänyt, että miksi siitä huolimatta päiväunet nukuttiin kengät jalassa :D

    VastaaPoista
  6. Hei,
    löysin vasta blogisi eilen, ja olen yrittänyt laittaa monta viestiä tänne siinä kuitenkaan onnistumatta. Mukava blogi, kiitos siitä! Ja tsemppiä Suomeen muutolle! Olimme juuri Kinsalessa viikonloppuna perhenei kanssa, ja sieltä muutto Suomeen on kyllä takuuvarma kulttuurishokki ;-) Me olimme täällä nyt kaksi kuukautta projektiluontoisesti, mieheni on egnlantilainen ja Suomessa olemme asuneet noin 15 vuotta. Kulttuurishokki se oli silloinkin Lontoosta Espooseen muutto...minne päin Suomea olette muuttamassa? Luin yhden postauksesi työnhausta. Tsemppiä työnhakuun! Se saattaa tosiaan olla hiukan nihkeää mutta riippuu myös alasta. Itse asun Helsingistä länteen Karjaan suunnalla, jos sattumoisin mutate sinnepäin. Me matkaamme siis takaisin Suomeen nyt viikonloppuna - täne olisi kyllä kiva jäädäkin!

    VastaaPoista
  7. ...ja oli se eilinen kommentti mennyt perille...en vielä näköjään osaa käyttää tätä kunnolla. No, sait sitten vesting pariin kertaan. Sentään onnistuin vaihtamaan vanhan profiilikuvan uuteen!

    Hoito on kyllä Suomessa hyvää ja ruoka samisen, vaikka suomalaiset haluaa aina lehdissä valittaa kummankin huonoa laatua. Haalarit ja kuravaatteet on kyllä ihan huippujuttu, se loska ja kura tosin not so much...

    Koska siis lähdette? Toivottavasti tulee kaunis ja lämmin kesä, josko se lievittäisi kulttuurishokkia.

    VastaaPoista
  8. Täytyy odottaa sen verran, että lapset käyvät tämän kouluvuoden loppuun ja sitten periaatteessa voidaan muuttaa ihan milloin vaan. Kunhan työ löytyy! Pk-seudulle olemme muuttamassa, siellä on koko suku.
    Päivähoidon hinta on tosiaan Irlantiin verrattuna Suomessa ihan mahtavan edullinen. Eihän täällä ole varaa mihinkään tarhoihin lapsia edes laittaa, ellei ole ihan huippupalkka. Yksi lapsi maksaa noin 800 euroa kuussa, eikä ruuat edes sisälly hintaan välttämättä. :O

    VastaaPoista