perjantai 25. tammikuuta 2013

Jumissa

Taas kerran saan kiittää onneani siitä, että ostimme talon kukkulan laelta. Kinsalea ympäröivät tiet ovat nimittäin kaikki tulvien vallassa jälleen kerran ja tilanne senkuin pahenee. Pääsin itse juuri ja juuri yliopistolta kotiin ennenkuin lähistöllä virtaava joki tulvi yli äyräidensä ja pisti liikenteen samantien poikki. 16.20 on nousuvesi korkeimmillaan, mikä pahentaa tilannetta entisestään rantojen tuntumassa ja jokien varsilla. Radiossa varoitetaan ennätystulvista: vesi saattaa nousta useita metrejä teille ja talojen pihoille/sisään. Eräs äiti jo raportoi fb:ssä talonsa olevan täysin veden saartama.

Ajoin äsken lähipubimme ohi muurin yli lyöviä, arviolta noin kuusimetrisiä aaltoja väistellen ja siellä olikin jo hiekkasäkit ovella ja ikunaluukut kiinni mereltä jättiaaltojen mukana lentäviä kiviä torjumassa. Pubin takana virtaava pikkupuro on muuttunut raivoavaksi koskeksi, joka virtaa talojen seinienviertä pitkin huuhtoen asfaltinpalasia Atlanttiin.
Kinsalesta on tullut saari.

Viime vuonna jäimme syvästi traumatisoituneina jumiin lähipubiimme vastaavanlaisen tulvan kourissa. "Ei rakas, en pääse nyt mitenkään kotiin. Tiellä on kaksi metriä vettä ja aallot ovat tukkineet ulko-oven. Ajatella! (Muahhh)"
Istuimme ystäväni 40 -vuotis-synttäriporukan kanssa kynttilänvalossa kuunnellen akustista musiikkia (sähköt poikki) pubin omistajapariskunnan kanssa ja haimme itse omat juomamme baarista. Yhteislaulut raikasivat takkatulen leiskuessa ja kolmen kitaran säestämänä. Kassakonekaan ei toiminut, joten rahat pantiin tyhjään kaljatuoppiin. Olimme siis jokainen oma baarimikkomme aina aamuneljään saakka, jolloin vesi oli vihdoin laskenut sen verran, että pääsimme kahlaamaan sen läpi. Ne, joille oli Guinness maistunut, esittelivät uintitaitojaan.

Surffaajat ovat fb:n mukaan nyt ekstaasissa: viikonlopuksi on tiedossa lähes kymmenen metriä korkeita aaltoja testaamaan testosteronitasoja. Ennätysaaltoja Irlannin rannikolla hehkutetaan Australiassa asti. Itse tyydyn ihailemaan luonnon omaa toimintaelokuvaa sisätiloista käsin takkatulen roihutessa, mummin kutomat villasukat jalassa ja punaviinilasi kädessä. Slainte ja rauhaisaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti