perjantai 11. tammikuuta 2013

Tasa-arvoraivarit

Irlantilaisilla on onneksi jo pitkään ollut mahdollisuus lähteä Englantiin teettämään abortteja (tietääkseni jo 60 -luvulta), mutta onhan tämä nykyinen tilanne silti aivan kestämätön. Vaikka sikiöllä olisi mitä hirvittävimpiä vammoja tai epämuodostumia, eikä eläisi sekuntiakaan syntymänsä jälkeen, vaikka sinut olisi oma isäsi raiskannut tai olisit 12 -vuotias, aborttia ei tipu tämän maan rajojen sisällä. Lentolippuihin on paras olla rahaa, tai synnytät, oli tilanne mikä tahansa.
Vaikka katolisen kirkon ote on lipsunut viimeisen 20 vuoden aikana roimasti, on Irlanti silti monilla tavoin hyvin vanhoillinen maa. Sukupuoliroolit ovat aika perinteiset, tosin legendaariset Irish Mammy:t pitävät jöötä perheissä ja määräävät elämän tahdin aika pitkälle. Nykyään tosin nämä rooliodotukset ovat selvästi löystyneet: isät hoitavat lapsia ja tekevät jopa kotitöitä. Silti: äiti on edelleen kodin keskus, sen hallitsija ja vahva, mutta uhrautuva nainen.
Klassikkovitsi: How many Irish mammies does it take to change a lightbulb? None. It's ok. I'll just sit here in the dark, don't worry about poor old me at all.


3 kommenttia:

  1. Olen kantapään kautta oppinut, että en täkäläisten kanssa vahingossakaan otta aborttiasiaa esille. Ihmisillä on uskomattoman mustavalkoisia ja jyrkkiä mielipiteitä. Pro-lifeläisen kanssa ei asiasta voi keskustella rakentavasti, vaikka kuinka yrittäisi. Heille abortti on aina murha, ja sen teettänyt murhaaja. TVn keskusteluja en jaksa asiasta katsoa, koska minua alkaa aina suututtamaan nämä kivikautiset asenteet.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Näin on. Kaikenlainen kiihkoilu on rasittavaa kuunneltavaa! Itsehän en tietenkään kiihkoa, en... :-D

    VastaaPoista