lauantai 20. heinäkuuta 2013

Perisynti

Mistä synnistä suomalainen ja irlantilainen joutuvat helvettiin?
Mikä on se kansallinen perisynti, joka johtaa perikatoon ja yhteisön syvään paheksuntaan?

Suomalaisissa hautajaisissa, ristiäisissä ja häissä pappi saa taas kahvia juodakseen sillä välin, kun irlantilainen Isä O'Jotakin vetää lähipubissa pullokaupalla viskiä nenä punoittaen.
Suomessa pastori ottaa avioeron ja nai uuden rakkautensa sillä välin, kun Isä O'Jotakin on edelleen pubissa vetämässä viskiä. Suomessa avioeron ottava pastori saattaa olla nainen. Ja ehkä homoseksuaali. Tai transseksuaali. Seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat avoimemmin esillä kuin Irlannissa, jopa kirkossa.
Kunhan ei olla kännissä.

Irlannissa pappi saa olla ihan rauhassa siellä pubin nurkkauksessaan vaikka laulaa lurauttamassa ja tarjoamassa kierroksia, kunhan ei vaan harrasta seksiä. Eikä puhu siitä, tai edes ajattele sitä missään muodossa. Seksi on nimittäin suora tie helvettiin, samalla lailla kuin viina Suomessa. Ainakin uskonnollisemmissa piireissä. Viinan juonti on suomalaiselle Eevan syntinen omena, viettelevä ja kielletty asia, josta kannetaan syyllisyyttä, sitä salaillaan ja sille hihitellään. Sitä säännöstellään, valvotaan ja ohjeistetaan viranomaisten voimin. Sitä himoitaan, paheksutaan ja siitä puhutaan paljon. Suomalaiselle viina on sama asia kuin irlantilaiselle seksi.
Miettikääpä nyt luterilaisen kirkon pappia lähikaraokeräkälässä Penan ja Jorman kanssa laulamassa Lordia. Tai kännissä hääpäivällisilla, liperit vinossa kaulassa. Hieman saattaisi Irma-mummin kulmakarvat kohota, kun punoittavanenäinen Nassesetäpappi olisi hyvin, hyvin "iloinen" ristiäisissä.

Jos viet Suomessa lapsesi lähipubiin istuskelemaan ja otat muutaman tuopin, seuraa lastensuojelu hetken päästä perässä. Irlannissa puolestaan kyseessä on ihan normaali lauantai-iltapäivä. Täällä tosiaan ristiäisiin, hautajaisiin, konfirmaatioon ja muihin kirkollisiin juhliin kuuluu aina alkoholin käyttö, maljojen nostelu ja yleinen ilonpito. Alkoholia ei piilotella lapsilta, vaan sitä käytetään avoimesti. Se ei ole täällä synti, eikä häpeä, vaan normaalia elämää. Moni on jopa ihan rehellisesti humalassa lasten nähden, eikä sitä paheksuta millään tavoin. Räkäkännisiä en ole koskaan vielä onneksi kuitenkaan nähnyt lasten seurassa, sillä irlantilaiseen humalakulttuuriin kuuluu lähinnä puhuminen ja taas puhuminen. Juomisen koko pointti ja päämäärä on sosiaalinen kanssakäyminen, ei humala sinänsä. Irlannissa ja Suomessa kuitenkin on kummassakin paljon alkoholiongelmaisia ihmisiä, täällä siitä ei vaan puhuta samalla tavoin paheksuvasti kuin Suomessa, eikä alkoholinkäyttöä tarkkailla tai ohjeisteta, eikä siitä syyllistetä. Maksakirroositilastot kuitenkin kertovat omaa tarinaansa.

Suomalaiselle maailman luonnollisin asia, eli koko perheen voimin saunominen on taas sitten irlantilaiselle jotain täysin käsittämätöntä. Luoja varjelkoon jos kekkuloit alastomana lastesi edessä Irlannissa, olet perverssi ja outo paljastelija. Jos kekkuloit alastomana yhtään missään, mukaanlukien uimahallin pukuhuone, olet perverssi ja outo paljastelija. Ja herranen aika, jos olet mies ja isä! Älä ikinä kekkuloi alasti yhtään missään, koskaan. Jos kekkuloit, älä koskaan, ikinä mainitse siitä kenellekään. Itseasiassa parempi on olla puhumatta mistään seksuaalissävytteisestä tai ihmisvartaloon liittyvästä, koska pedofiilin maine lätkäistään otsaan ihan samantien. Ihmisvartalohan on äärimmäisen epäilyttävä ja hävettävä asia, joka pidetään edelleen lapsilta visusti piilossa. Seksuaalisuuteen ja alastomuuteen liittyy täällä edelleen syviä häpeän tunteita, joita suomalaisen saunakulttuurin kasvatin on joskus vaikea muistaa ja ymmärtää. Alaston ihminen on syntinen ihminen, eikä sellaisista asioista sovi puhua. On huomattavasti hyväksytympää olla omien lastensa edessä umpitunnelissa kuin alasti, koska hui, seksi.

Taidanpa tästä lähteä kuntosalille ja saunaan. Tietenkin uimapuku päällä.
8 kommenttia:

 1. :D
  Paitsi etta meidan Isa(jotain muuta kuin O' Jotakin)on aika julkisesti tiedetty homoseksuaali. Ottaa aika ajoin vapaata, ja lahtee matkoille poikaystavansa kanssa :) Ja kyllahan nama jutut kylalla Irlannissa tiedetaan, eiko?? Ja jos ei, niin keksitaan! Kunhan puhetta piisaa!:D
  On kylla mahtava tyyppi, tosi hauska ja mukava pappi-ja pyorea kuin jaatelopallo!

  VastaaPoista
 2. Apua, oikeasti?? En olisi uskonut, että uskaltaa! Fair play to him. Täällä meidänkin ah niin kosmopoliitissa turistikaupungissa homous on edelleen jotain, jolle kuuluu vähän hihitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sikali kun tiedetaan..(you know how it is ;))Juorut kulkee suusta suuhun ja mita mehukkaampi tarina, sen parempi! :D
   Mutta mukava pappi on, ymmartaa nykyihmisen kiireet eika ole hirveaa painostusta sille kirkkoonmenemiselle-ja omaa erinomaisen huumorintajun! Lapset tykkaa. Edellinen Isa oli vanhoillisempi, piti suunnilleen kirjaa siita kuka kavi kirkossa ja miten paljon, ja jos ei kaynyt niin siita varmasti ristiaispuheessa huomautettiin(naapureiden ristiaisissa huomautteli pisteliaasti..:D )
   Joissain paikoissa ollaan suvaitsevaisempia kuin muualla, vaihtelee ihan kaupungeittain..mutta nuoret kai on tassakin asiassa suvaitsevaisempia noin yleisesti kuin vanhemmat ihmiset.

   Poista
 3. Vatikaanista saattaa kyllä tulla kommenttia, mikäli asia paljastuu. Voi pappi joutua siirtymään muualle. Siellä pelätään kaikenlaisia seksiskandaaleja enemmän kuin mitään muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta taas Vatikaanissakin tuo homous on jotenkin viela pappien keskuudessa hyvaksyttavaa (..they are all at it!..), mutta auta armias jos naisen kanssa silleen! Sehan on taysin epanormaalia! :D

   Poista
 4. Tuosta alastomuudesta viela..minuakin naurattaa, kun meilla tuo alasti kekkulointi lasten edessa on aina ollut normaalia-miehenikin on suomalaistunut siina suhteessa :D..Ja hyva niin, siinahan sita opitaan ihmisen biologia ihan noin normaalisti eika tarvitse hyssytella ja punastella kun lapset alkaa lahestya murrosikaa ja ihmetella kehonsa muutoksia.(vaikka nykyaan tietavatkin enemman kuin me aikoinaan-tai ainakin luulevat tietavansa! :D)

  VastaaPoista
 5. Taas niin naulan kantaan, Täti Vihreä! Tämä liittyy tuohon imetysasiaankin, rinnan paljastaminen on mahdottomuus irlantilaiselle naiselle. La Leche League-järjestö taitaa edelleen kokoontua imetyssessioineen, pidin sitä aina vähän perverssinä tai ihme hössötyksenä, ikään kuin olisi ollut jonkun vastarintaliikkeen (hih!) salajäsen...Anonyymit Imettäjät-tyyliin.

  Minä en enää puhu täällä perhesaunasta, en jaksa, saa vain kummallisen maineen. Olen ollut Irlannissa niin kauan, että itsekin saan shokin siitä, miten luonnollisia ihmiset ovat alasti saunatiloissa Suomessa. Ja myös, ikävä kyllä, tuosta alkoholinkäytöstä: kyllä karmi, kun katselin supermarketin kukkapenkin reunalla istuvia kaljaveikkoja ja -siskoja, ihan tööt keskellä päivää, tulomatkalla yksi oli kaatunut selälleen kukkapenkkiin eikä kukaan reagoinut mitenkään, tavallista katseltavaa nyky-Suomessa. Mietin, miksei tuota näy Irlannissa - selitys: hehän olisivat istuneet pubissa! Joskus näkee päivällä kotiin horjuvia, mutta eivät he puistoissa istu ja juo - Gardai tulisivat varmaan sanomaan että hus, pubiin siitä juomaan ; )

  Alkoholi liittyy joka ikiseen juhlaan täällä, kehdosta hautaan. Mitään julkista tempausta ei kannata edes ehdottaa, ellei siihen jotenkin liity pubireissu, ainakin jälkeenpäin. Ja todella, puhuminen, nauraminen, vitsien ja tarinoiden kertominen liittyy aina juomiseen. Pappi on myös aina tervetullut pubiin eikä kukaan pidä sitä kummallisena!

  Pitää oikein miettiä, miksi perisynti on näille kahdelle kulttuurille niin erilainen, juontaa varmaan eri uskonnosta. Mielenkiintoinen blogi taas!

  VastaaPoista