tiistai 14. toukokuuta 2013

Ilmoja pitelee

If you don't like the weather, just wait for five minutes.
-Wanha irlantilainen sananlasku

Facebookissa kiertää kaikenlaista säävitsiä:


Tajusin juuri, että minulla on ollut nämä samat varusteet päälläni lokakuusta lähtien: karvabuutsit, farkut, pitkä villatakki, kevyt toppatakki ja iso huivi. Laukussa turha sateenvarjo. Turha siksi, että tällaisella tuulella ei huvita leikkiä Maija Poppasta.
Olisi ihanaa pakata nämä jo pois, mutta kesä loistaa pahasti poissaolollaan. Irlantilaiset äidit kiroavat säätä kilvan koulun porteilla ja ennustavat taas kerran huonoa kesää. Minä yritin vähän toppuutella ja olla optimistinen, mutta vastaukseksi sain vain sääliviä katseita ja muutaman ilottoman naurahduksen.

Sää vaihtuu sadasosasekunnissa aurinkoisesta raekuuroon ja yhtäkkisen myrskypuhurin kautta taas sateiseksi. Lämpötila heittelee saman päivän sisällä useita asteita. Koko ajan on oltava varuillaan ja puettava erilaisia kerroksia äkillisiä ilmastonmuutoksia varten.

Irlanti ansaitsee vaihteeksi pitkän, kuuman, kauniin kesän, perhana! Kesät ovat olleet kamalia vuodesta 2009 lähtien, joten NYT olisi ihmisten aika vaihteeksi päästä nauttimaan kerrankin kunnolla näistä upeista, loputtomista hiekkarannoista, merestä ja vihreistä niityistä! Itse olen kuitenkin päässyt joka vuosi Suomeen ja biitsille, mutta moni irlantilainen on jumittanut täällä sateessa koko kesän. Jotenkin epäreilua, että nousukauden kesät olivat useimmiten kuumia ja aurinkoisia, mutta heti laman iskiessä sääkin muuttui samantien masentavaksi. Eiköhän tämä kansakunta ole jo tehnyt riittävästi katumusharjoitusta!

Päätän pysyä optimistisena ja maalata puutarhakalusteet, ottaa grillin esille ja istuttaa vähän orvokkeja.
8 kommenttia:

 1. ....ja niin tarvitsee Suomikin...sen pitkän ja kuuman kesän...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella samaa mieltä! Etenkin kesäkuun ensimmäinen viikko sekä koko elokuu, kiitos! ;-)

   Poista
 2. Minakin istutin kukkapenkkiin(nii-in, viimein uskalsin laittaa kukkapenkin vaikka Atlantilta puhaltaa aina ja joka paiva ja taivaalta iskee raetta ja kaatamalla vetta, ne hennot kukanalut aina lahtee puhurin mukaan! Samperi!)matalia kukkia ja kasveja/puskia..meren puoleiselle reunalle koira-aitauksen reunaan, virittelin vihreaa 'windbreaker'-kangasta..mutta sitten se tuuleekin yllattaen toiselta puolelta-tai joka puolelta! Pitaako minun ymparoida tuo kukkapenkki silla metrin korkuisella windbreakkerilla nyt sitten kokonaan???! Mutta silloinhan sita kukkapenkkia ei kukaan nae eika se ole ilo silmalle kenellekkaan!! Omenapuumme ja mustikkamme on myos ymparoity samaisella vihrealla kankaalla. Kukkia on kylla valtavasti, mutta eikohan joku tuleva myrsky nekin viela vie ja omenaton vuosi taas edessa..hmph ;( Mustikoita en edes unelmoi istuttaa maahan, pidan ne isoissa ruukuissa ja pistan talveksi suojaan vanhan talon lasiverannalle. Talvimyrskyt ne taalla vasta julmia onkin..
  Kaunista on joo ja ihanat maisemat..turistit aina kay taalla huokailemassa..mutta heidanpa puutarhansa kukoistaakin sitten jossakin muualla!

  Puutarhakalusteet ja grilli lahtisi kylla taalla tuon saman myrskyn matkaan, mikali ne aina ulkona olisivat...jalkapallomaali aina valilla lentelee, trampoliinista luovuttiin(varmaan arvaatte miksi? lensi kerran tielle, iso trampoliini! Ja metalliputket oli aina mutkalla, ja niita piti jatkuvasti hakata ja suoristella.

  Joo, kesa tanne viimein taas-kiitos. Muistan v.2003 kun muutin tanne niin kesat oli aina lampimia, jopa kuumia(taalla rannikollakin!), viimeisen 4-5 vuoden aikana ei ole kunnon kesaa ollut enaa. Ja viime kesa oli 'disaster'. Voin ennustaa myos, etta jos tasta kesasta tulee yhta huono kuin viime kesasta, niin 'farming is finished' tassa maassa. Moni maanviljelija lopettaa, koska elaimille ei ole ruokaa. Viime kesana heinatoita tehtiin jopa kaatosateessa! Ja heinaa matani pelloille. Varastot oli vahissa ja tana kevaana elaimia kuoli Irlannissa nalkaan niityille. Englannista tuotiin heinaa hataravinnoksi, mutta ei se ole mikaan jatkuva ratkaisu. Voin myos ennustaa, etta huonon saan jatkuminen lisaa entisestaan itsemurhia tassa maassa. Seka maanviljelijoiden etta muiden. Ihmisilla on jo muutenkin vaikeaa, niin sitten viela tama.
  Suomessa kesa on aina riittavan hyva. Todella huonoa kesaa-etta joka paiva sataisi, onko Suomessa ollut koskaan. Kesa on aina ollut lyhyt mutta hyva.
  Tulipas kirjoitus, mutta saa sapettaa taalla! Juuri tulin kampaajalta..kampaajilla riittaa ainakin jutunjuurta asiakkaiden kanssa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampaajat, kaupan myyjät, ohikulkijat... KAIKKI puhuvat nyt säästä! Voivotellaan ja harmitellaan.
   Otan silti nuo kalusteet tänään esiin... Vaikka meiltäkin lensi iso pätkä painavaa puuaitaa naapurin puolelle ja lasten liukumäki löytyy milloin mistäkin! :-D

   Maanviljelijöille yksikin huono kesä vielä on tosiaan liikaa. Turismi kärsii myös, jos kesät jatkuvat samaaan malliin.

   Poista
 3. Älä sitten marise, jos sun maalaukset valuu sateen mukana nurmikolle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua...... Tuossa tuulessa kuivuvat onneksi nopeasti! Ronsealillä vedän kerroksen.

   Poista
 4. Kuumaa kesää ei Irlannissa tule. Minun henk.koht. ennustukseni. Olen mennyt joka kesä Suomeen, ja vaikka paikalliset harmittelevat "mikä kaamea kesä", minä saan joka kerran ihanan rusketuksen. Jos sataa, vettä tulee pystysuorassa kulmassa eikä vaaka-suoraan, ja sateenvarjolla pärjää. Kun sade on (päivässä) ohi, kaikki kuivuu. Suomessa taitaa tuulla vain talvella! Muistan viimeisen hellekesän Irlannissa vuodelta 1996. Silloin jopa maa kuivui niin että PÖLISI! Hellehameet, grillit ja puutarhahuonekalut ovat ihan turhia täällä.

  Ei tahdo jaksaa odottaa Suomen kuumia rantakallioita ja kädenlämmintä järvivettä!

  VastaaPoista
 5. Oih, toivottavasta kesäkuun alku olisi Suomessa aurinkoinen! Olen menossa nuorimmaisen kanssa kahdestaan sinne viikoksi järjestelemään muuttoasioita.

  Talvi on kyllä Suomessa siitä ihana, että AINA voi ulkoilla, jos vaan on pakkasta välillä 0 - 20. Sen kylmempään en pitkäksi aikaa lähde. Sade kun tulee lumena alas, joten se ei haittaa lainkaan ulkoilmailua toisin kuin vesisade!

  VastaaPoista