maanantai 7. lokakuuta 2013

Elämää hetkessä

Syksy Irlannissa ei ole koskaan ollut lempivuodenaikojeni joukossa, joten on mukavaa muistaa, miten kaunis suomalainen syksy parhaimmillaan onkaan. Siitä on yli kymmenen vuotta, kun viimeksi sain nähdä näin upeita ruskan sävyjä missään. Leudossa Irlannissa puut eivät nimittäin muutu yhtä loistavan värisiksi kuin hallaöisessä Suomessa.


Ikävöin edelleen monia asioita "omasta" (=pankin) kodistani Kinsalessa, mutta muistan myös homeen seinällä, työttömyyden ja masentavan lamailmapiirin. Olenkin nyt oppinut ihan vaan nauttimaan hetkestä, elämään kliseen mukaisesti päivän kerrallaan. Pysähtymään kauniin maiseman ääreen nautiskelemaan ja iloitsemaan helposta elämästä toimivassa, suomalaisessa järjestelmässä. Jos pitää tehdä jotain, sen voi aina tehdä netin kautta. Ihan kaiken. 

Rakastan myös kuljeskella rakkaassa stadissani, meren äärellä ja tutuissa kortteleissa. Helsinki on kaunis, todella kaunis. Ensi viikolla minulla on keskellä viikkoa ylimääräinen vapaapäivä, jonka aion viettää ihan vaan keskustassa pyörien ja kahviloissa istuen. Taidan ostaa jonkun suomalaisen kirjailijan tuotoksen ja  nauttia siitä korvapuustin kera, ehkä näillä ilmoilla jopa katuterassilla kaffitellen.

Lapset viihtyvät edelleen erinomaisesti uudessa koulussaan ja uusien kavereiden kanssa. Ainoa, mikä tökkii ja on vaikeaa on suomen kielen opiskelu, mutta sekin on pikkuhiljaa lähtenyt joten kuten käyntiin. Suomalaiset sanahirviöt pelottavat juuri lukemaan oppinutta lasta pituudellaan ja Ä:t ja A:t menevät vielä senoissa sakaisin. Läksyjä on suunnilleen saman verran kuin Irlannissakin ja koulupäivän pituus on myös neljäsluokkalaisella suurinpiirteiden tasoissa. Ekaluokkalaisen päivä puolestaan jatkuu ip- kerhossa, jonne onkin järkätty vaikka mitä: taidekerho, urheilukerho, kokkikerho, kuoro, käsityökerho... I am impressed.

Tulipa tässä käytyä myös pienellä Tallinnan reissulla suomalaista viinarallia todistamassa ja buffettia mättämässä. Tallinnan satamaan jäikin muutama örisijä, joilta kiellettiin pääsy takaisin laivaan, lapsiperheiden suureksi helpotukseksi. Muuten porukka oli siistiä ja nautiskeli vain muutaman oluen tai viinin, vähän niinkuin irlantilaiseen tyyliin. Mukavaa oli.
Saaristomaisemat olivat aurinkoisessa säässä aivan upeita:
Tallinna oli paremman näköinen ja jotenkin siistimpi kaikin puolin verrattuna edelliseen vierailuuni yli kymmenen vuotta sitten:Vana Tallinn kahvia, nam! :-)

2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä Tallinnasta, minullekin miellyttävä yllätys viime kesänä kun en ollut käynyt kymmeneen vuoteen. Silloin taisi olla vain yksi terassikatu ja sitäkin "vartioi" pari miliisiä ees taa. Nyt oli ihan kosmopoliittinen meinkinki, joku sanoi että Tallinna on Pohjolan Berliini! Oli vaikka minkälaista gourmet-ravintolaa, putiikkia ja hotellia ja katukuvassa kuuluivat kaikki Euroopan valtakielet, ei vain suomi. Virolaisilla nuorilla on palvelualoilla myös lähes täydellinen englanti. Kuinkahan paljon Ryanairin halpalennot ovat lisänneet tällaisten paikkojen suosiota? Oli suuri harmi, että Ryanair lopetti suorat lennot Suomeen, ainakin sieltä päin oli kone aina täynnä turisteja viikonloppulomille ja pitemmillekin Dubliniin.

    Muuten kaipaan vieläkin Suomen ruskaa, olet oikeassa, tarvitaan se lämpötilanvaihtelu lämpimistä päivistä hallaöihin! Irlannissa on kyllä edelleen harvinaisen lämmin, mutta esim. koivun lehdet vain muuttuvat ruskeiksi ja putoavat. Pihallani on villiviini ja japanilaisvaahtera ja punapaju jotta saan värinälkäni tyydytettyä.

    Irlannissa kyräillään ja pelätään ensi viikon budjettia, keneltä menee seuraavaksi virka tai työpaikka, kuinka pienillä tuloilla odotetaan perheitten elävän...vastavalmistuneelle fysioterapeuttityttärelleni tarjottiin nelipäiväistä työtä 200 euroa viikossa! Ei sillä elä ja maksa vuokraa Dublinissa. Internship-työkokemusjaksot maksavat vielä vähemmän, alle 25-v. saisi 150 euroa viikossa (n. 600/kk). Ei vaan käsitä miten tämän joku on keksinyt muka työllistämään nuoria. Kai se on sitä että Irlannissa senikäinen on vielä vanhempien holhouksessa. Tytär oli skype-haastattelussa Uuteen Seelantiin, sinne lähtee heti kun saa säästetyksi tarpeeksi. Ehkä on suomalaisten onni, ettei sieltä voi automaattisesti lähteä tuhansittain ulkomaille töihin, yhteiskunnan on pakko itse ratkaista työttomyys. Irlannin työttömät ovat vientituote!

    VastaaPoista
  2. Budjetti vaikuttaa aika pelottavalta luin lehdista juttuja. Normimeininki, siis. Irlantilaisilla kavereilla alkaa olla rahat aika lopussa, kaikki menee, ihan kaikki. Nouseekohan Irlanti joskus viela uudestaan...?

    VastaaPoista